Rosa berättar

Jag heter Rosa och bor på Kullsgärde i Skrea. Kullsgärde är ett ekologiskt jordbruk. Det innebär bland annat att mina ägare Kjell, Ingela, Daniel och Niklas inte får använda bekämpningsmedel och handelsgödsel. Maten som vi
äter odlas på åkrarna här i Skrea.

På sommaren är jag och mina väninnor mycket på stranden. När det är riktigt varmt så är det skönt att gå ute i vattnet och svalka sig. Det är härligt. Många människor tycker det är bra och trevligt att vi går på stranden och betar. Om vi inte betar här skulle stranden snart växa igen med vresrosor och andra buskar.

Min gammelmormor som bodde på Lyckans gård i Skrea blev 1987 utsedd till Sveriges bästa ko. När hon blev intervjuad i Expressen så sa hon att det var den vackra havsutsikten som gjorde att hon mjölkade så bra.

Första maj är det betessläpp på Kullsgärde. Då får vi kossor komma ut pågrönbete efter en lång mörk vinter. Det här har blivit en folkfest och många människor kommer för att titta på oss när vi springer ut ur ladugården. Extra jubel blir det om vi tar några stora skutt. I oktober när vädret börjar bli blåsigt, regnigt och kallt kommer vi in igen.

För 50 år sedan så fanns det mjölkkor på nästan alla gårdar i Skrea. Idag finns det bara en gård med mjölkkor och det är Kullsgärde. Även Kullagård, där du kan köpa ost tillverkad av mjölk från mig och mina kompisar, hade mjölkkor. Mycket hårt arbete och dåligt betalt gjorde att de slutade med mjölkkor. Nu är det nya tider och nu levererar mina kompisar och jag en del av vår mjölk till gårdsmejeriet på Kullagård. Resten av mjölken går till Arla.

Våra öppettider

1/1 till 31/5 och 1/9 till 31/12
torsdag-fredag kl 14-17
lördag kl 10-13
 
1/6 till 30/8
onsdag-fredag kl 14-18
lördag kl 10-14
 
I samband med helgdagar kan vi ha andra öppettider. Se Google.
Röda dagar har vi normalt stängt.